Thursday, August 4, 2011

KEISTIMEWAAN RAMADHAN..

ASSALAMUALAIKUM~~~

Rasulullah saw bersabda :

Ertinya : “Telah diberikan kepada umatku dibulan ramadhan lima perkara, yang belum pernah 
 diberikan kepada seseorang nabi sebelumku :

1.    Dipermulaan bulan ramadhan allah melihat kepada para umatku. Barang siapa allah melihat kepadamu, niscaya. Tidak diazabnya selamanya.

2.    Bau mulut mereka diwaktu petang hari lebih wangi disisi allah dari bau kasturi.

3.    Para malaikat memohon keampunan untuk mereka disetiap hari dam malam.

4.    Allah menyuruh kepada syurga-nya serta berkata kepadanya : bersiaplah kamu dan berhiaslah kamu untuk hamba-hambaku. Mereka hampir beristirahat dari kepayahan dunia, menuju ke negeri-ku dan kemuliaan-ku.

 5.   Pada akhir malam bulan ramadhan, allah mengampuni semua dosa mereka.

      Daripada hadis Rasullullah diatas dapat dinyatakan bahawa banyak keistimewaan dan kelebihan didalam bulan Ramadhan yang diberikan oleh ALLAH kepada umat Nabi Muhammad S.A.W. Sama ada kita hendak atau tidak untuk mengambil apa yang telah ALLAH beri kepada kita. Sama-samalah kita memanfaatkan bulan yang penuh barakah ini. INSYA ALLAH.

      Disini saya juga ingin berkongsi mengenai hadis tentang kelebihan solat terawikh. Hadis tersebut dikatakan sebagai hadis yang daif, bermaksud hadis yang sangat lemah kerana hadis ini tidak mempunyai syarat-syarat yang cukup.

       Segala maklumat yang terperinci mengenai hadis ini, bolehlah lihat di link ini.

         Sekadar perkongsian kita bersama. INSYA ALLAH.




       





11 comments:

Abe Goreng said...

nice info.slmt b,puase.:D

UPDATE: Kat Bazar Ramadhan Pun Jadi!!!

Far8 budak baik said...

tu ar kn..special sungguh
bulan ramadhan ni..
ade sorang kawan aku kn..
dy keap merokok tahu..
tapi time bulan ramadhan je..
dy tak ektagih sgt...
=)

shafiqabdshukor said...

tenks...
selamat berpose kat korg..

~CiK TiNieY~ said...

selamat berpuasa...

bulan ramadan ni memang banyak ketenangan...:)

shafiqabdshukor said...

selamat berpose gak...

Popoi said...

selamat berpose!! ^^

shafiqabdshukor said...

time kasih..
selamat berpose ngan selamat berbuke pose..

nurAMALLINA said...

selamat berpuasa ya :)

shafiqabdshukor said...

selamat berpose gak...

アヌム ちゃん said...

thanks for sharing :)

shafiqabdshukor said...

same2..
selamat berpose..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...