Friday, March 25, 2011

JOM DESIGN WORK CELL DESIGN..

ASSALAMUALAIKUM~~~

Hari ni settle lg satu assignment yg aku rasa agak mencabar la...
tugasan yg diberikan oleh Prof Sham utk subjek pengautomatan...
best dan mencabar gak la projek yang diberikan..
ye lah dh mcm projek utk orang yang bekerja..
kitorg tiga orang dalam group kena design workspace utk arc welding robot...
leh guna sebijik Daihen AII-V6 Arc welding lak tu..
pikir punye pikir sampai kul 5 pg group ak yang terdiri daripada aku, chot @ adamhussien @ nur izzuan beserta abdul fuqaha @ qaha berjaya gak design worspace kitorg...
penting tu nak design workcell ni..
kena la amik kira die nye safety, interlock, operator etc...
pstu kena lak amik kire cmne robot tu nak wat arc welding.
arc welding ni lak ssh gak nak wat...
nak kena welding bracket mounting kat ekzos...
design2 lukis2 design pakai google sketch ni la hasilnye..

ni la bracket mounting yg akan di welding..

ni la kitorg nyer workspace Daihen AII-V6 Arc welding yg kat tgh2 tu.. kiri kanan tu robot arm with griper je





















hahahahaha.. best x belajar course mekatronik..
agak2 kalo ak tnjk bnde ni kat kilang motor yamaha  diorg nak x amik ak jd designer diorg..
hehehehehe..

ni lak gmbr sebenar welding robot yg prnh digunakan..
nama beliau KUKA robot..


7 comments:

tempeJB said...

gune software ape ni

shafiqabdshukor said...

lukis2 tu pakai google sketch je...
x de masa la nak wat pki software2 len..

PeNgEmiS dUniA said...

kalo aku ni chemical engineering, rse2 ade kene design bende cmni x ?

shafiqabdshukor said...

tah le...
x sure la..
ak ni pon amik mektaronik..
ad la blajar part mekanikal ngan elektronik..
tu yg terhasilnye blaja pasal robot ni...

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

mohd zhafri said...

ehem2~

shafiqabdshukor said...

blade edge :
time kasih dtg cni..
zaft:
ehem~~~ sronok jmpe awek semalam..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...